De åtte samiske årstidene

I den samiske kulturen teller vi hele åtte årstider. Alle årstidene er nært knyttet til reinens naturlige vandring og reineierens oppgaver i løpet av et år. Reineierne har tilsyn av flokken året rundt, men noen oppgaver hører til hver enkelt årstid.

Slik kan et typisk reindriftsår se ut:

  • Čakča: Čakča betyr høst og parringstid. I oktober-november vandrer reinen til høstbeitet, og her har også reinen parringstid.
  • Čakčadálvi: Čakčadadálvi betyr høstvinter og slaktetid. I november-desember samler reineieren dyrene sine for slakting og merking, og man er også i gang med flyttingen til vinterbeitet.
  • Dálvi: Dálvi betyr vinter og vinterbeite. Fra desember til februar er reinsdyrene på vinterbeite. Reinen graver beitegroper for å finne laven under snøen, men sparer også mest mulig på kreftene.
  • Giđđadálvi: Giđđadálvi betyr vårvinter og i februar/ mars er dyrene fortsatt på vinterbeite. I løpet av hele vinteren sjekker reineierne snø- og beiteforhold for å se til at dyrene har de beste beiteforholdene.
  • Giđđa: Giđđa betyr vår og i april/mai begynner snøen å smelte. Reinen trekker nedover til kalveområdene.
  • Giđđageassi: Giđđageassi betyr vårsommer og i mai-juni er det kalvingstid. Simlene trekker ned til faste kalvingsområder, hvor de føder en kalv hver.
  • Geassi: Geassi betyr sommer og i juni-august er reinen på sommerbeite, gjerne i lavlandet og langs kysten. Kalvene vokser fort for å bli store og sterke nok til å overleve en lang vinter.
  • Čakčageassi: Čakčageassi betyr høstsommer og det er tid for å øremerke de nye kalvene. I august-september slaktes også oksene før brunsttiden.

En siida er en særegen organisasjonsform for reindriftssamene og består av en gruppe reineiere som utøver reindrift i fellesskap i bestemte områder.

Arbeidsoppgavene varierer fra siida til siida. Noen siidaer merker reinen på sommeren og noen merker reinen på høsten. Vi starter flyttingen fra høstbeite til vinterbeite i oktober og avslutter i desember. Vi holder til i vintersiidaen fra desember til slutten av mars. Fra slutten av mars til mai er det vårflytting, hvor reinen er til september.

Vinterstid trives reinflokken aller best på vidda, hvor de kan grave seg ned til mat under snøen. Om sommeren trekker reinen ned til kyststrøk hvor de kan finne næringsrike planter og viktige mineraler. Vår- og høstbeitet er normalt midtveis mellom disse to beitene, hvor reineierne har satt opp skillegjerder for merking og utvelgelse av dyr.

Visste du at reinsdyrene vandrer opptil 600 kilometer hvert år langs urgamle flytteveier mellom årstidsbeitene?

I tillegg er også månedene navngitt etter typiske kjennetegn ved måneden. For eksempel kalles januar for ođđajagimánnu, eller nyttårsmåneden. Det samiske navnet på mai er miessemánnu, eller kalvemåneden på norsk. Oktober kalles golggotmánnu og oversatt til norsk betyr dette brunstmåneden.

0